Nikola Petaković

Rođen u Sremskoj Mitrovici 1973. godine iz koje još u bebećim kolicama beži u Novi Sad, a ubrzo za njim stiže i njegova porodica. Potom u tom gradu srećno odrasta i svoju prvu pozorišnu trupu sa 12 godina.  Iako je trupa bila daleko ispred svog vremena i sasvim u duhu avangarde, ubrzo je proterana iz svih komšijskih golubarnika i tavana. Posle samo jednog briljantnog nastupa trupa se gasi.

Usledila je duga pauza u Nikolinom umetničkom izrazu, sve do 2002. godine kada počinje da se bavi prevođenjem i uredništvom. Tokom tog perioda preveo je 20 romana za odrasle, 12 stripova i 15 knjiga za decu. Između ostalih preveo je i osam romana jednog od najčitanijih savremenih pisaca za decu, Dejvida Valijamsa.

Izabrao je i uredio 39 romana srpskih pisaca, svih žanrova i vrsta književnosti. Među njima su i dela jednog od najvažnijih srpskih pisaca današnjice, Davida Albaharija.

Trenutno živi na relaciji između Novog Sada i Beograda i često se može videti kako promiče u svojim kolima, zagledan u oblake, sa žutom zabrinutom njuškom svog psa Sokrata iza sebe koja pažljivo motri na put.

Namerava da se još puno godina igra sa rečima, da ih uvrće, obrće i sam bude zapanjen beskrajnom mogućnošću te igre.

Phone: 011 214-15-88
Fax: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, JUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd