Projekat „Arka vremena“Projekat „Arka vremena“ dobio je naslov po jednoj od knjiga. Cilj projekta je objavljivanje 9 knjiga za mladu čitalačku publiku sa 9 različitih jezika i iz kultura koje su našoj čitalačkoj publici manje poznate. Prevedene knjige dolaze nam iz Finske, Gruzije, Grčke, Italije, Poljske, Slovenije, Belgije, Nemačke i sa dalekog Islanda i vode naše čitaoce na jedno uzbudljivo i zanimljivo putovanje po čudesnim svetovima mašte svojih pisaca. U ovih devet knjiga kriju se gotovo svi književni žanrovi, od kratke priče, preko bajke, uzbudljive avanture u vilinskom svetu, putopisne avanture, do detektivskih romana. Jedna od knjiga je laureat Evropske nagrade za književnost, a sve knjige u ovom projektu, ili njihovi autori, dobitnici su prestižnih nagrada u svojim, i ne samo svojim, zemljama.

Naše izabrane knjige zagovaraju evropske, zapravo opšte ljudske vrednosti za koje želimo da ih naša deca usvoje – otvorenost, raznolikost i prihvatanje različitosti, humanost, prijateljstvo, hrabrost, ljubav, saosećanje, maštovitost odgovornost, identitet… Podstiču ekološku svest, ljubav prema planeti i preduzimljivost za njeno očuvanje, pokreću ispitivanje značaja poznavanja i očuvanja nasleđa kao temelja na kome se gradi stav građanina sveta, ohrabruju inovativnost i kreativnost, preispituju stereotipe, sa nenametljivim etičkim podtekstom. Ove vrednosti su diskretno utkane u samo tkivo atraktivne naracije, bez direktnog predavačkog diskursa.

Same knjige inovativne su u svom tretiranju tema, uloga glavnih i spoljnih likova, oslanjanju na književne tradicije i konvencije i kreativnom poigravanju sa njima, tehnikama pripovedanja i pristupu jeziku. Svojim umetničkim kvalitetom doprinose popularisanju čitanja kod mlade publike. Namenjene su širokom rasponu uzrasta mlade čitalačke publike, od dece predškolskog uzrasta, preko mlađih samostalnih čitača i adolescenata, do mladih odraslih. One su razigrana istraživanja bajki, super heroja, mitskih likova, avantura, ratnih priča, detektivskih misterija, putovanja i putovanja kroz vreme, a njihovo čitanje mladog čitaoca uvlači u svoj svet, uzbudljivo je i prava uživancija.

Naše dugogodišnje iskustvo u neposrednom radu sa mladom publikom, roditeljima i edukatorima doprinosi uspešnom širenju važnih poruka i vrednosti knjiga koje smo odabrali.


Phone: 011 214-15-88
Fax: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, JUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd