Oblutak i vremenska mašina

Oblutak je sjajan okrugao kamen. Obično beo, ali ne mora nužno da bude. Oblutak je i jedna Dunja u Novom Sadu. Oblutak su edukativno-kreativne radionice. Oblutak podržava Mensa, jer deca-oblutanci u svemu što rade koriste knjigu.

Tako je bilo i sa Barkom vremena Marćina Ščigjelskog. Marćin je pisao o osmogodišnjem Rafaelu, a u ovu edukativnu radionicu idu i deca od osam godina. Znaju da gledaju na sat, uglavnom. A sasvim sigurno ponekad sanjaju da otputuju u neko drugo vreme. Baš kao što u knjizi sanja Rafael, od trenutka kad mu bibliotekarka preporuči knjigu Vremeplov H. Dž. Velsa.

Knjige i doslovno mogu spasti život, makar i nuđenjem izbora za beg od stvarnosti.

Roman Barka vremena priča je o snazi ljubavi i prijateljstva, zahvaljujući kojem mladi junak uspeva da preživi, ali najviše od svega je knjiga o sećanju na prošlost, o tome kako prošlost oblikuje našu sadašnjost i budućnost. Alegorijski lik Putnika kroz vreme, kojeg Rafael upoznaje, ili samo misli da ih upoznaje, uči dečaka i mlade čitaoce da okretanje glave od prošlosti osuđuje čoveka da i dalje čini iste greške. Znači: prihvatiti sve događaje vrlo je važno za nastavak života u miru sa sobom.

Ili, rečima Putnika kroz vreme: „Prošlost ne može biti izmenjena. Jedino je budućnost u našim rukama.”

Knjige mogu da posluže i kao potka za kreativne radionice, sasvim sigurno.

Kako svoj vremeplov, hronometar, mašinu za putovanje kroz vreme vide ova deca, pogledajte na fotografijama klikom na link: https://www.instagram.com/p/CYtfoUesM4O/

Phone: 011 214-15-88
Fax: 011 311-2072
Bulevar Mihajla Pupina 10 Z, JUBC, vp, lok. 75
Srbija, 11070 Novi Beograd